Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Skawina zasmakowała w regionalnych specjałach

Promocja
03 września 2018
Wszystko, co pyszne, szybko się kończy – zgodnie twierdzili uczestnicy ostatniego w tym roku Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbył się w minioną niedzielę w Skawinie. Podczas wydarzenia można było spróbować m.in. zalewajki z barszczem krakowskim w towarzystwie ciepłych bajgli, karpia zatorskiego w szuwarach… czyli sałacie po orawsku czy wariacji warzywnej z jajkiem zielononóżki kuropatwianej.

Skawina to ostatni przystanek na mapie kulinarnej podróży Małopolskiego Festiwalu Smaku, który przez całe wakacje gościł też w innych małopolskich miastach: Krakowie, Miechowie, Nowym Targu, Starym Sączu i Tarnowie. Dziękuję wszystkim, którzy byli razem z nami. Jestem przekonany, że wiele osób podczas tych wydarzeń zasmakowało w regionalnych specjałach i pokochało małopolską kuchnię. Liczę na to, że małopolskie produkty tradycyjne i regionalne będą się cieszyć równie dużą popularnością przez cały rok, a inspiracje kulinarne z Małopolskiego Festiwalu Smaku będą wykorzystywane w wielu domach – mówi Jacek Krupa, Marszałek Województwa Małopolskiego.

W każdym z miast, w których w tym roku gościł Małopolski Festiwal Smaku można było skosztować innych potraw przygotowywanych podczas pokazów gotowania przez znanych mistrzów kuchni: Andrzeja Polana i Dominikę Wójciak. Były letnie smaki w wersji słodkiej, wytrawne połączenia kulinarne, specjały dla miłośników konkretnego jedzenia z porcją mięsa i wielbicieli potraw jarskich. Mimo tej różnorodności, coś jednak łączyło te dania – wszystkie były przygotowane z wykorzystaniem małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych i wszystkie znikały z talerzy równie szybko.
Na Małopolski Festiwal Smaku chętnie przychodziły całe rodziny. Festiwalowe niedziele były wyjątkowe pod tym względem, że zamiast gotować obiad w domu, można było spróbować małopolskich potraw przygotowanych przez mistrzów kuchni, czy znaleźć nowe inspiracje kulinarne. Najlepszą okazją do nauki nowych połączeń smakowych były warsztaty kulinarne, w których mogli brać udział wszyscy, bez względu na wiek. W Skawinie pod okiem Dominiki Wójciak dorośli przygotowali niezwykle kuszący jesienny deser w postaci węgierek, gruszek i jabłek zapiekanych pod mleczną kruszonką oraz aromatyczną dyniową kawę orkiszową. Dzieci natomiast zaserwowały knysze z kaszą gryczaną i dynią oraz wytrawnym sosem śliwkowym z miętą.

Festiwal pozwolił także odkryć nowe talenty kulinarne. W Skawinie odbył się finał konkursu „Gotuj z mistrzem”, w którym przez miesiąc wszyscy zainteresowani mogli zgłaszać swoje przepisy na dania z wykorzystaniem małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych. Autorzy najlepszych przepisów przygotowywali na żywo swoje potrawy. Najsmaczniejsza okazała się….a jej autor otrzymał nagrodę.
Wszyscy, którzy chcieli przedłużyć przyjemność smakowania potraw, mogli zrobić zakupy na towarzyszących festiwalowi targach produktów regionalnych i tradycyjnych. Stoiska wystawców uginały się od bogactwa różnorodnych smaków – aromatycznych miodów, serów, wędlin, ryb, pierogów, soków, przetworów i konfitur, słodkości…

Wśród dodatkowych atrakcji festiwalu były m.in. specjalna strefa zabaw dla dzieci, kawiarenka czy konkurs na najsmaczniejsze produkty – tym razem zgłoszone przez wystawców. Inspirujące warsztaty dla najmłodszych i dorosłych każdorazowo prowadziło też Koło Gospodyń Wiejskich. Ponadto, każdy uczestnik festiwalu mógł zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie w gif-budce oraz wziąć udział w zabawach, wygrywając przy tym małopolskie upominki. A to wszystko w sielskiej atmosferze, w otoczeniu kwiatów z babcinego ogródka i ziół, których nie brakowało w aranżacji festiwalowych przestrzeni.

Skawina zasmakowała w regionalnych specjałach

Galeria zdjęć

Autor: Biuro Prasowe UMWM